Waterstof tanken prijs

Waterstof tanken prijs

Waterstof price graph
Table of Contents

Waterstof tanken prijs

Op dit moment worden de eerste auto’s ontwikkeld die op waterstof kunnen rijden en we krijgen dus ook vaak de vraag wat de prijs hiervan is. Het voordeel van deze brandstof is dat je milieuvriendelijk bezig bent, maar je hebt ook nog eens een grote actieradius. Een volle tank tanken kost gemiddeld gezien ongeveer 3 minuten. Hiermee kun je tot wel 800 kilometer rijden.

Het is een project wat nog volop in ontwikkeling is, maar de prijs zal rond de 10 euro per KG gaan bedragen. Daar komt nog wel BTW bovenop, maar waarschijnlijk geen accijnzen. Per kilometer zal een bestuurder ongeveer €0,10 kwijt zijn. Dit lijkt heel veel, maar je zult ook gaan zien dat je minder belasting gaat betalen.

Als je dit vergelijkt met de prijs van benzine waar je nu ongeveer €0,20 per kilometer voor betaald dan scheelt dat al de helft. Elektriciteit blijft vooralsnog goedkoper met een gemiddeld prijs van 8 tot 10 cent per kilometer. Dit heeft te maken met het feit dat mensen ook gedeeltelijk thuis laden. Echter waterstof is een stuk schoner en wij verwachten dan ook wel dat er bepaalde subsidieregelingen voor gaan komen of dat de verzekering wat lager zal zijn voor deze auto’s. Eind 2023 zouden de eerste stations open moeten gaan.

Hoe wordt deze prijs bepaald

Het is op dit moment nog niet helemaal zeker hoe de prijs van waterstof tanken bepaald gaat worden. Er zijn tientallen waterstof tankstations in ontwikkeling, maar er zijn nog niet veel mensen in het bezit van een auto die op deze brandstof kan rijden. Omdat het een schonere brandstof is zal het waarschijnlijk altijd minder blijven kosten als benzine. Daarnaast is het wellicht ook mogelijk dat de lokale overheid of Europese Unie subsidies gaan geven. Dit om de overstap voor mensen een stuk makkelijker te maken. Dit hebben we namelijk ook gezien met elektrisch rijden, maar waterstof staat op dit moment nog in de kinderschoentjes.

De tankstations voor waterstof bouwen is erg kostbaar, maar onlangs is er een gebouwd met een dikke subsidie van de overheid. Dit koste 2,5 miljoen waar 1 miljoen van is betaald door de overheid. Als bedrijven zelf voor de kosten op zouden moeten draaien dan wordt de prijs uiteraard een stuk duurder. Maar als de overheden subsidies gaan geven dan zal het een betaalbare prijs blijven behouden. Hoe meer mensen deze brandstof af gaan nemen hoe lager de prijs zal gaan worden. Het is dus nog niet geheel te voorspelen!

Waterstof tanken Nederland

Welke factoren hebben invloed op de prijs van waterstof tanken?

Er zijn verschillende factoren die de prijs voor waterstof tanken beïnvloeden. Er zijn nog maar enkele auto’s in Nederland te krijgen die op deze brandstof kunnen rijden. Ook zijn er nog maar 3 tankstations operationeel en zon 30-40 in ontwikkeling. Op dit moment hebben deze tankstations de macht waardoor ze ook de prijs op zouden kunnen drijven. Wanneer er meerdere tankstations komen is nog niet helemaal duidelijk, maar wel weten wij dat dit de prijs kan gaan drukken. Het is ook nog niet helemaal duidelijk hoe het gaat zitten met belastingen en subsidies. Op jaarbasis kan het zomaar een stuk voordeliger worden omdat je schoner rijdt. Dit zien we nu al met elektrisch rijden en dat verwachten wij dan ook voor de waterstof.

De toekomst voor waterstof en de prijs die daarbij hoort

Al jaren wordt er aan waterstof gewerkt en de prijs voor het tanken zal waarschijnlijk heel aantrekkelijk worden. Deze brandstof is nog schoner als elektriciteit en wij verwachten dan uiteindelijk ook dat de brandstof zelf een stuk goedkoper gaat worden. Op dit moment is de prijs nog relatief hoog, omdat er ook nog niet veel tankstations zijn die hierover beschikken. Als er weinig tot geen concurrentie is dan zie je altijd dat de prijzen hoog zijn. Op het moment dat er meerdere tankstations gaan komen ontstaat er concurrentie en zul je de prijs steeds meer gaan zien zakken. Bij Grondstofprijs.com houden wij de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten!

Waarom overstappen op waterstof?

Waar kun je in Nederland waterstof tanken?

Op dit moment kun je op slechts 3 plekken waterstof tanken voor een betaalbare prijs. In Helmond kun je bij Waterstofnet een badge aanvragen zodat je daar deze brandstof kunt gaan tanken. In Arnhem bij Hygear is dit ook mogelijk. De laatste zit in Rhoon genaamd Air Liquide. In de regio’s Brabant, Zuid- Holland, Groningen en Friesland zijn ze ook al druk met het ontwikkelen van tankstations. In en rondom de randstad Amsterdam zullen ook verschillende tankstations voor waterstof gaan komen.

We weten niet precies hoe het staat met de ontwikkelingen. Op het moment dat deze tankstations gebouwd moesten worden sloeg corona hard in. Wij verwachten dat de realisatie nu langzaamaan weer opgepakt gaat worden. Omdat een aantal bedrijven ervoor kiezen om in meerdere regio’s te gaan zitten zou het nog wel eens snel kunnen gaan. Wij hopen in 2023 meer nieuws hierover te hebben.

Het bouwen van een tankstation voor alleen waterstof is een kostbare aangelegenheid. Gemiddeld gezien moeten bedrijven hier ongeveer 2,5 miljoen in gaan investeren voordat ze operationeel zijn. Dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor personeel of onderhoud. Als de overheid deze bedrijven gaat subsidiëren dan zou het zomaar nog een stuk sneller kunnen gaan. Maar het is een heel bedrag wat nodig is en gezien de ervaring met de pandemie denken bedrijven nu ook wel 2 keer na voor ze hieraan gaan beginnen.

Waarom overstappen op waterstof belangrijk en voordelig is

Als je waterstof gaat tanken dan is de prijs vaak een stuk gunstiger als bij benzine. Waterstof is een stuk goedkoper, maar ook reken je dit niet af in liters maar juist in kilo’s. Per kilo kun je ongeveer 100 kilometer en soms wel meer rijden. Net als bij benzine duurt het uiterlijk 3 minuten voordat de tank vol zit. Het is een vele schonere brandstof waardoor je een stuk minder gaat betalen aan de belastingdienst. Daarnaast kan het ook zomaar eens zijn dat er binnenkort subsidies gaan verschijnen voor het aanschaffen van een auto op waterstof. Dit hebben we immers bij het elektrisch rijden ook meegemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button