Stenen prijs

Stenen price graph
Table of Contents

Stenen Prijs

Steen, we kennen het allemaal wel. Het is niet meer weg te denken. Iedere dag kom je ermee in aanraking. Al meteen als je opstaat eigenlijk want welk huis is er tegenwoordig nu niet van steen gebouwd.

Het hoeft natuurlijk niet helemaal van steen gemaakt te zijn maar dat je er dagelijks mee te maken hebt dat is een ding wat zeker is.

 

Steen

 

1. Het ontstaan van steen

Steen is uit verschillende fragmenten opgebouwd. Het kan ook opgebouwd zijn uit mineralen. We kennen dan ook verschillende soorten steen. Ook onze aardkorst is opgemaakt uit diverse soorten gesteenten.

Deze gesteenten bepalen onder andere hoe het landschap eruitziet. We kunnen steen onderverdelen in drie soorten. Namelijk stollingsgesteente, sedimentair gesteente en metamorfe gesteente.

  • Stollingsgesteente ontstaat als graniet nadat de magma hard geworden is. Magma is het gesmolten gesteente wat zich onder het aardoppervlak bevindt en hard geworden is. Magma wordt ook gevonden op andere aardse planeten. Zodra magma verschijnt aan het aardoppervlak wordt het lava. Het kan zich vormen tot een vulkanisch gesteente en wordt dan basalt of puimsteen genoemd;
  • Sedimentair gesteente. Dit ontstaat wanneer het sediment bezinkt of neerslaat. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld schelpen en skeletjes die op de zeebodem zijn terechtgekomen. Doordat dit langdurig in elkaar zijn gedrukt omdat er een laag zand en klei bovenop ligt ontstaat er een gesteente genaamd kalksteen;
  • Metamorf gesteente. Hiermee wordt onder andere leisteen en marmer bedoelt. Dit is ontstaan diep in de aarde doordat er een metamorfose heeft plaatsgevonden van andere gesteenten. Mineralen en textuur veranderen. Wanneer er een verandering is van temperatuur en/of druk verandert de structuur en de chemische samenstelling maar ook de mineralen. Doordat klei of schalie verandert ontstaat er dus leisteen. Als kalksteen dit proces ondergaat dan kan er dus marmer ontstaan.

2. Wat wordt er uit steen gewonnen?

Er wordt nog wel eens gedacht dat steen gewoon maar een steen is waarmee je onder andere huizen kunt bouwen maar er is toch wel wat meer aan de hand met steen. Er kan onder andere mineralen, erts of andere elementen uit gewonnen worden.

Ook het gesteente zelf kan erg waardevol zijn zoals bijvoorbeeld natuursteen zoals dat marmer of graniet dat is. Uit stenen kunnen onder andere mineralen en kristallen gewonnen worden.

Ook die zijn zeer waardevol te noemen. Een mineraal is een uniek stuk gesteente met een chemische samenstelling die ook uniek te noemen is. Het hangt af van de chemische samenstelling van het gesteente welke mineralen er in het gesteente aanwezig zijn.

Wanneer een gesteente genoeg Silica bevat dan kan het kwarts bevatten. Gesteente wat uit de volgende 9 elementen bestaat worden mineralen genoemd. Deze elementen zijn Natrium, kalium, silicium, zuurstof, aluminium, waterstof, magnesium, calcium en ijzer.

Ondertussen weten we dat er onder andere ook kwarts uit steen wordt gewonnen. Het is niet makkelijk om dat te doen maar het gebeurd wel.

Dat kwarts zo duur is komt omdat het niet makkelijk is om dit te vinden en zeker niet makkelijk om het op de juiste manier uit de steen te winnen.

Het zit namelijk helemaal erin en de kans dat de kwarts verpest wordt bij het delven is zeer groot. Daarom wordt het ook met alle voorzichtigheid gedaan.

Stenen beleggen

3. De afbraak van gesteente

Wanneer er op een natuurlijke manier gesteente afgebroken wordt noemen we dat verwering. Dit vindt plaats door aan aantal biologische, fysische en chemische processen.

Het verbrokkelen van het gesteente als gevolg van het bevriezen van water valt onder fysische verwering. Het zorgt ervoor dat het gesteente in kleinere stukken uit elkaar valt maar het verandert de chemische samenstelling van het gesteente niet.

Een chemische verwering vindt plaats wanneer gesteente in contact komt met het grondwater of de atmosfeer en er scheikundige reacties kunnen plaatsvinden waardoor de samenstelling van het gesteente verandert.

Er kunnen nu bepaalde delen van het gesteente oplossen. Wanneer er activiteit van organismen plaats vindt wordt er gesproken van biologische verwering.

Dit kan zowel gebeuren door de groei van plantenwortels als door de bacteriën plaatsvinden.

Rocks

3. Menselijk gebruik van stenen

Stenen worden al sinds jaar en dag door de mensen gebruikt om te bouwen, als materiaal voor wapens of als materiaal voor gebruiksvoorwerpen.

Het gebruik van steen gaat minstens 2.6 miljoen jaar terug in de tijd. Dit weten ze doordat er stenen gebruiksvoorwerpen gevonden zijn in Oost-Afrika. De tijd die door archeologen steentijd genoemd wordt is de tijd waarin de mensen nog geen metalen konden bewerken.

In het begin werd steen vooral gebruikt om werktuigen en wapens uit te maken. Later werd steen ook gebruikt om sieraden van te maken. Nog weer later is steen ook gebruikt als bouwmateriaal. Grote stenen monumenten werden ervan gemaakt, hele steden werden ervan gebouwd alsook wegen en aquaducten.

De vraag naar natuursteen is door alle technieken die steeds moderner zijn geworden sinds die tijd ook alleen maar toegenomen. Nu neemt de vraag van steen nog steeds toe. Dit komt doordat de economie vooral in China en India nog steeds groeiende is.

3. Stenen gebruikt als bouwmateriaal

In de bouwsector wordt er ontzettend veel gebruik gemaakt van natuursteen maar ook van gesteente wat gemaakt is door de mens zoals bakstenen en beton.

Ook in de bouw is het zo dat het ene gesteente liever gebruikt wordt dan het andere. Marmer is heel erg populair in de bouwsector vanwege de aantrekkelijke kleurschakeringen en de opvallende textuur.

Zowel marmer als porfier en graniet worden met regelmaat gebruikt bij het maken van gevels, trappen, aanrechtbladen, vloeren, grafstenen en monumenten. Een gesteente wat minder bontgekleurd is dat is basalt.

Dit is onder andere gebruikt bij het maken van de Afsluitdijk. Vaak is het zo dat wanneer er in een gebied gekomen wordt waar bepaald gesteente wordt gewonnen dat de huizen dan gemaakt zijn van dat gesteente.

Nu is dat dat steeds minder. Dit komt omdat het transport van steen ook steeds goedkoper is geworden en het daardoor niet meer verbonden is aan een bepaalde regio.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button