Saffraan prijs

Saffraan prijs

Saffraan price graph
Table of Contents

Saffraan Price

De saffraan prijs is de afgelopen jaren hard gestegen. Dit komt mede door de grotere vraag naar deze grondstof. Vroeger werd het voornamelijk in restaurants gebruikt bij het maken van speciale gerechten. Maar vandaag de dag zit deze grondstof ook in veel gezondheidsproducten. Ze helpen namelijk bij het verminderen van eetlusten, maar ook hebben ze een positief effect op mensen met een hersenaandoening. Tevens zitten er veel antioxidanten in die weer goed zijn voor het verteringsstelsel.

Saffraan prijs

Saffraan is daarnaast een grondstof die niet met machines van het veld gehaald wordt, maar allemaal met de hand geplukt moet worden. Hierdoor is het een arbeidsintensiever proces en dat beïnvloed ook voor een groot deel de prijs. Het is een fragiele bloem waar voorzichtig mee omgegaan moet worden om die sterke structuur te behouden. Op deze manier blijft de kleur ook goed behouden en alle smaakstoffen blijven zo in tact. Vervolgens moet het vaak ook nog snel gedroogd worden om verkleuring te volkomen en vochtgehalte te behouden.

Er zijn ook grote tekorten aan deze grondstof. Dit komt doordat het onder de juiste omstandigheden geproduceerd moet worden. De plant waaruit het groeit is heel kieskeurig, waarbij niet alleen de aarde goed moet zijn maar ook het klimaat moet precies goed zijn. Op het moment dat er opeens een lange tijd hoge tempraturen zijn of dat er een lange periode regen valt kan dat al een reden zijn dat het niet meer goed smaakt. De twee grootste namen voor de productie zijn Afghanistan en Iran. Gemiddeld wordt er per gram €7,50 tot €8,50 betaald. Dit lijkt weinig, maar je hebt veel grammen nodig voor de bereiding van geneesmiddelen of gerechten.

Saffraan onderscheiden van gekleurde maisdraden

Omdat de prijs van saffraan zo hoog is, wordt er ook veel fraude gepleegd. Denk hierbij aan de bekende maisdraden die qua afmetingen precies gelijk zijn. Echter zijn deze snel te herkennen aan het feit dat deze kleurstof afgeven. Veel mensen denken dat saffraan dat altijd al doet, maar dat is niet waar. Echt saffraan moet je in heet water leggen voordat het kleur af gaat geven. De prijs van deze maisdraden is vaak ook zoveel goedkoper dat het meteen duidelijk is dat er iets niet klopt.

Ook is het verstandig om enkele zaken te doen met groothandels of goedgekeurde bedrijven. Op deze manier gaat het in 99% van de gevallen goed en krijg je echt saffraan. Via het internet kunnen er genoeg betrouwbare handelaren tevoorschijn komen. Let dan ook goed op of er pesticiden gebruikt zijn. Saffraan is een grondstof die vaak voor eten wordt gebruikt, en dan willen de mensen geen nare nasmaak aan overhouden.

Wat is de actuele Saffraan prijs

De prijs van saffraan in Spanje

Mensen die in Spanje wonen merken vaak al snel dat de prijs voor saffraan een stuk goedkoper is als in andere landen. In Spanje wordt er namelijk veel gekookt met deze grondstof, waardoor handelaren vaak ook een groter volume inkopen. Omdat zij groter inkopen kunnen zij het ook weer goedkoper doorverkopen.

Daarnaast wordt er ook veel saffraan geëxporteerd vanuit Spanje. Het is best bijzonder, maar Spanje staat nummer 2 op het gebied van de export van saffraan. Jaarlijks importeren ze voor net iets meer als 26 miljoen euro aan saffraan, maar de export levert hun bijna 42,5 miljoen per jaar op.

Ook produceren zij op sommige plekken deze grondstof, waardoor ze minder snel tekorten hebben. Het wordt ook wel eens de plek van Europa genoemd voor het kopen van saffraan.

Saffraan kopen dat afkomstig is uit Iran of Afghanistan

De meeste mensen kopen saffraan uit Iran omdat dit van goede kwaliteit is en voor een gunstige prijs. Je betaald hier namelijk gemiddeld gezien €7,50 per gram. Grotere volumes zijn vaak nog gunstiger geprijsd als je gaat kijken naar de prijs per gram.

Iran is voor 70% verantwoordelijk als het gaat om saffraan handel over de hele wereld bekeken. Je kunt ook premium saffraan kopen uit Afghanistan en dit kost gemiddeld €8,50 per gram. Over het algemeen is er niet echt een merkbaar verschil tussen deze soorten, maar het is meestal net wat het aanbod van het moment is. Er is grote schaarste, dus als het beschikbaar komt letten veel ondernemers niet meer op het land. Ze kijken dan voornamelijk naar de beschikbaarheid zodat zij dit ook weer in gerechten kunnen verwerken.

Prijzen en grafieken Saffraan

De gezondheidsvoordelen

In de afgelopen 10 jaar is de vraag naar Saffraan steeds verder gestegen. Het wordt tegenwoordig ook veel gebruikt voor gezondheid en geneesmiddelen. Er zitten namelijk stoffen in die het zicht kunnen verbeteren is recent gebleken uit gezondheidsonderzoeken.

Tevens zijn er al verschillende proeven geweest waarbij het mensen met een depressie kan helpen. Het is een natuurlijk stof, dus dit is altijd beter als al die medicijnen in je lichaam gooien. Echter moet je dit wel altijd in overleg doen met je arts. Ook zou het de klachten van Alzheimer en dementie kunnen remmen. 46 van de 54 geteste mensen ervaarde dit onlangs al.

Daarnaast is ook uit een test bij 230 mannen gebleken dat het de bloeddruk verlaagt. Bij vrouwen met weinig lust werkt het zelfs binnen 4 weken zo dat zij meer zin in sex krijgen. Er zijn ook veel vrouwen die pijn hebben tijdens de sex, maar na het gebruik van saffraan er nog maar weinig tot geen last van hebben. Daarnaast zou deze grondstof ook nog eens werken bij vrouwen die pijn hebben fysiek of mentaal tijdens de menstruatie.

Waar wordt er rekening mee gehouden in de saffraan prijs?

De belangrijkste factor voor het bepalen van de prijs van saffraan is vraag en aanbod. Op het moment dat er meer vraag als aanbod is dan zie je de prijzen uit het dak reizen. Daarnaast is saffraan een grondstof die precies onder de juiste omstandigheden moet groeien. Dit betekend dat het op het juiste moment moet regenen, maar ook een vruchtbare bodem is erg belangrijk. Officieel gezien worden daarom alleen China, Iran en Afghanistan erkend als landen waar Saffraan geproduceerd kan worden. Echter produceren ze het ook in Spanje, maar dit mag geen naam hebben. Hier gaan ook veel oogsten verloren omdat het klimaat niet altijd meewerkt.

Dan heb je ook nog te maken met het feit dat deze bloem met de hand geplukt moet worden. Er zijn vele mensen in het veld die dit met uiterste precisie en voorzichtigheid doen. Het is grondstof die je niet met een tractor kunt oogsten, want dan gaat er veel smaak, structuur en vocht verloren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button