Katoen prijs

Katoen price graph
Table of Contents

Katoen Price

Bij de productie van onze kleding en andere stoffen wordt er voor de helft van deze vezels gebruik gemaakt van katoen. Jaarlijks wordt er voor 20 miljoen ton aan katoen geoogst en verhandeld. Even ter vergelijking: dit staat ongeveer gelijk aan 20 shirts per mens per jaar, wereldwijd!

 

katoen

Katoen is een algemeen bekend product, bijna iedereen heeft deze grondstof wel eens in zijn handen gehad. Het is mogelijk om te beleggen in katoen, net als vele andere grondstoffen zoals bijvoorbeeld suiker, cacao en tarwe.

De actuele katoen prijs is continu in beweging. Deze grondstof wordt net als bijvoorbeeld platina, olie en koper wereldwijd verhandelt en blijft daardoor in beweging.

In dit artikel zijn er diverse onderwerpen die aan bod komen. Wil je direct door naar de paragraaf waar je meer over wilt weten? Dan kun je deze zeer eenvoudig opzoeken:

katoen

1. Wat is katoen?

Katoen is een natuurlijke vezel van katoenplanten. Deze stapelvezel is samengesteld uit verschillende variërende lengtes vezels.

Katoen bestaat voornamelijk uit cellulose. Deze onoplosbare organische verbinding is zacht en donzig. De katoenplant groeit het beste als hij veel zon krijgt, zonder vorst en teveel regelval.

Katoen als textiel wordt al jaren gewaardeerd door het ademende vermogen en lichtheid. Katoenen stoffen kunnen heel zacht zijn en heeft als eigenschap om warmte vast te houden. Het lijkt daarmee op een combinatie van zijde en wol.

Katoen is duurzamer dan zijde, maar minder duurzaam dan wol. Ook is het relatief vatbaar voor pillen en scheuren van de stof. Toch blijft katoen een van de meest populaire en geproduceerde stoffen ter wereld.

2. Waar komt katoen vandaan?

Katoen dateert al uit 5000 v.Chr. Dit vond plaats in India. Het woord katoen is afgeleid van het Arabische woord ‘quton’.

Katoenjenever is een hulpmiddel wat de katoenpluisjes van de katoenplant scheidt, deze uitvinding werd in India gedaan. Hierdoor ging de productie van katoen veel makkelijker en sneller.

Tijdens de industriële revolutie werden uitvindingen van nieuwe technologieën gedaan, zoals bijvoorbeeld de spinnerij. Een land als Groot-Brittannië werd ineens een leidende katoenproducent, omdat zij op deze spinmachines in hoge snelheid katoen konden spinnen.

Echter heeft de uitvinding van de Amerikaanse Eli Whitney de productie van katoen echt drastisch verhoogt. Door de ontwikkeling van een mechanische katoenjenever konden de zaden snel en efficiënt van het katoen gescheiden worden door middel van machinekracht in plaats van handarbeid. Hierdoor werd het mogelijk om een baal katoen waar eerst 600 uur voor nodig was, in 12 uur te produceren. In deze tijd begon Amerika meer katoen te produceren.

katoen

3. Waar groeit katoen?

In bijna alle tropische en subtropische landen over de gehele wereld zijn katoen plantages te vinden. Zo zie je ze in de Verenigde Staten, India, Oezbekistan, Pakistan, Brazilië en Turkije.

3.1 Productie van katoen

De grootste katoenproducenten zijn India, China en de VS. Katoen heeft een warm klimaat en goede aanvoer van regen nodig om te kunnen groeien.

Met een paar incidentele productiedalingen (zoals tijdens de burgeroorlog) is de Verenigde Staten nog steeds een grote katoenproducent. Ze staan net achter de grootste producenten: China en India.

4. Verwerking van katoen

katoen

De productie van katoen is beste een ingewikkeld proces. Van het planten van de katoenzaden, tot het plukken van het gewas en verwerking:

  • de katoen plukker plukt de gehele plant;
  • nadat de katoen is geplukt wordt deze in balen verpakt en opgeslagen in velden, voordat het naar gins worden gestuurd;
  • de wattenbalen worden schoongemaakt en opgezwollen door middel van de jenevers. Hierdoor kan het materiaal gescheiden worden van vuil, zaden en pluisjes;
  • nadat het katoen door de jenever is gegaan en volledig is gescheiden van de zaden, wordt het ruwe katoen samengeperst en opgeslagen. Klaar om naar de textielfabrieken te worden verzonden voor productie van textiel;
  • het gereinigde katoen wordt door een kaardmachine gehaald. Deze reinigt het materiaal verder en vormt korte vezels. Hierna is het klaar om te worden gesponnen en geweven.

katoen

5. Welke invloed heeft katoen op het milieu?

In principe heeft de katoenproductie zelf geen impact op het milieu. Het is een natuurlijke vezel en is biologisch afbreekbaar. Het vult geen waterwegen en draagt verder niet bij aan andere vormen van vervuiling.

Echter… De fabrikanten die katoen verwerken, kunnen grote impact op het milieu hebben. De katoenteelt vereist bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid water wat moet worden gebruikt. Ook zijn de meeste katoenproducenten gericht op het goedkoop produceren van textiel. Hierdoor wordt de grond waar de katoen planten staan volledig uitgeput. Het massaal toepassen van pesticiden en meststoffen om de gewassen te verbouwen en beschermen dragen ook niet bij aan een gezond milieu. Deze schadelijke chemicaliën komen in omringend water terecht en vergiftigen hierdoor de bodem.

Gelukkig zijn er ook initiatieven om katoen op een biologische manier te verbouwen. Er worden hierin geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen of meststoffen gebruikt, waardoor de milieu-impact drastisch wordt verminderd.

6. Investeren in katoen

Vanwege de grote vraag naar katoen heeft deze grondstof een grote en redelijk stabiele aanwezigheid op de aandelenmarkt. Mocht je geïnteresseerd zijn om te beleggen in katoen, dan is het verstandig om je goed te verdiepen in deze grondstof.

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in katoen. Onderstaand een kleine opsomming hiervan:

  • Katoenvoorraad
  • Katoen ETF’s
  • Katoen futures

6.1 Katoenvoorraad

Katoen heeft een enorm grote industrie. Zo lang we ervoor blijven kiezen om kleding te dragen die (ten dele) uit katoen bestaat zal er ook vraag naar katoen blijven. Je kunt je in het beleggen van katoenvoorraden richten op katoenfabrikanten of textiel- en kleding gerichte merken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Ralph Lauren, Gildan etc.

Het kent wel een aantal voor- en nadelen. Een groot voordeel aan handelen op deze manier is dat er veel bedrijfsaandelen zijn waaruit je kunt kiezen. Er is veel investeringscontrole en je kunt je uit de markt terug trekken wanneer je wilt. Maar een nadeel aan deze manier van investeren is dat er ook risico’s aan kleven. Marktschommelingen zijn onvermijdelijk en kunnen impact hebben op de gedane belegging.

katoen

6.2 Katoen ETF’s

ETF’s zijn een makkelijke manier om de investeringsmarkt te betreden. Ze werken hetzelfde als normale aandelen, maar ETF’s worden beschermd tegen marktbewegingen. Dit wordt gedaan door middel van diversificatie; hierdoor zijn ze niet afhankelijk van maar één bedrijf.

Ook deze manier van beleggen kent voor- en nadelen. Door aandelen van verschillende bedrijven te bundelen, geven ETF’s een groter toegang tot de katoen branche. Het wordt hierdoor als een veilige keuze voor beleggers beschouwd. Maar omdat je in een verzameling van aandelen belegt, verlies je ook een deel van je controle.

6.3 Katoen futures

Futures zijn een risicovolle methoden om te beleggen. Enerzijds kan dit zeer winstgevend zijn, maar ook net zo gemakkelijk om geld te verliezen. De futures-handel is vaak het domein van katoenboeren of –fabrikanten.

Door in futures te beleggen, ga je er mee akkoord om een grondstof te kopen tegen een afgesproken prijs die je op een later tijdstip direct ontvangt. Futures werken op zowel kennis als geluk. Als je nieuw bent op de beleggersmarkt, is het aan te raden om eerst zo veel mogelijk kennis te vergaren voordat je gaat investeren in katoen futures.

Het grote voordeel van investeren in katoen futures is dat het je de volledige eigendom geeft over de katoen grondstof. Als je de juiste investering weet te doen, dan kan het een solide opbrengst opleveren. Maar het is ook een vorm van gokken. Futures vervallen ook als ze niet binnen een bepaalde tijd worden gebruikt en worden daarmee waardeloos.

6.4 Waarom zou je investeren in katoen?

Een goede vraag, want waarom zou je in katoen investeren als er ook nog zoveel andere grondstoffen zijn om je geld in te beleggen. Katoen is een basisproduct waar bijna altijd vraag naar is. De vraag in snel ontwikkelde landen zoals China en India groeit, waardoor ook de vraag naar katoen verder stijgt.

Door gevolgen van de klimaatverandering kan de productie van katoen in sommige delen van de wereld stop worden gezet (of verminderd). Hierdoor zullen de prijzen in katoen stijgen, omdat er meer vraag dan aanbod is.

Een risico in het beleggen in katoen is dat er steeds meer synthetische materialen zoals polyester gebruikt worden. Hierdoor kan het de prijs van katoen ondermijnen en het marktaandeel verzwakken.

Ook het milieu en weersveranderingen kan de katoen industrie beïnvloeden. Door deze weersverandering zal de bestuiving, groei en opbrengst in gevaar kunnen komen en hierdoor ook het aanbod.

De katoen industrie is ook verbonden met andere grondstoffen. Zo zie je wanneer de olie duurder wordt, ook de kosten voor oogst- en productie van katoen zullen stijgen. Het is daarom verstandig om relevante branches goed in de gaten te houden.

katoen

Grondstofprijs.com houd zich niet bezig met aandelen of beursnotaties en bied alleen informatie over grondstoffen en de actuele prijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button